Всесвітній День донора крові – 2017

З 2005 року у багатьох країнах відзначається Всесвітній день донора крові. Україна та Дніпро також не є винятком.

 

Гасло Всесвітнього дня донора цього року звучало як: «Здавайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто.», а увага зверталася насамперед на реципієнтів, які потребують крові внаслідок катастроф, нещасних випадків, збройних конфліктів.

Традиційно 14 червня у Дніпрі окрім кроводач, відбувся святковий концерт для донорів та співробітників служби крові.
З нагоди свята голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов відзначив почесних донорів Дніпра та вручив їм почесні грамоти. Зазначили лікарі і самого Гліба Пригунова, якому вручили посвідчення крові донора. Голова обласної ради є активним учасником акцій зі здачі крові, які відбуваються у лікарні Мечникова та обласної дитячої лікарні. Його мати свого часу була почесним донором колишнього СРСР.
«Донорство – це унікальна риса людей, ділитися частинкою себе, щоби врятувати інших. Це явище почесне та шановане у суспільстві. Дніпропетровська область є унікальною щодо організації донорського руху в Україні. У нас зареєстровано найбільшу кількість донорів – майже 56 000. З початку АТО у лікарнях міста бійцям перелили маже 2 тонни препаратів крові. Лише за одну акцію зі здачі крові до дитячої обласної лікарні надійшло 335 небайдужих громадян. Донорський рух необхідно популяризувати. Тому обласна рада минулого року збільшила суму відшкодування донорам майже втричі – з 20 до 68 гривень. Звертаюся до всіх небайдужих громадян: приєднуйтесь до донорства, станьте одним із тих людей, які у буквальному сенсі віддають частину себе для допомоги іншим», – звернувся Гліб Пригунов.

Також увечері для донорів волонтерами ДонорUA було організовано флеш-моб на набережній Дніпра, націлений на привернення уваги мешканців міста до теми донорства крові.